Sverige växer med järnvägen – Train & Rail till Almedalen

2024-04-03

 Starka, enade och med en gemensam målbild. Så träffar du svensk järnväg på Samhällsbyggararenan i Almedalen i år. Den 28 juni klockan 9–12 står en enad bransch på scenen och presenterar första steget på en färdplan som tar oss hela vägen till 2050.

Train & Rail gick av stapeln för första gången någonsin 25–27 april 2023 på Stockholmsmässan. Ett helt nytt koncept för branschen hade tagits fram – tillsammans med branschen. Under tre dagar fylldes mässan med föreläsningar, utställare, mingel och intressanta möten.

- Vi hade över 150 utställande företag och varumärken, över 3 000 besökare och positiv respons både från utställare och besökare, säger Monika Johannesen, projektledare.

Train & Rail genomfördes av Stockholmsmässan och Swedtrain med stöd av samtliga branschorganisationer inom järnvägsbranschen.

- Behovet av ett nytt branschforum har varit stort med tanke på de enorma satsningar som görs inom järnvägsbranschen. Det märktes också på det gensvar vi fick från både utställare och besökare, säger Anne Geitmann, generalsekreterare Swedtrain.

Berättelsen om Train & Rail 2023 slutade inte där

I Almedalen samma år erbjöd Train & Rail utrymme för ett seminarium på Samhällsbyggararenan för Swedtrain och JBS, Järnvägsbranschens samverksansforum. Under två timmar diskuterades industrins gränsöverskridande transportbehov, vad resenären efterfrågar, snabba åtgärder som gör stor skillnad samt finansiering.

Seminariet i Almedalen bidrog till uppstarten av en kraftsamling för svensk järnväg som vi bara sett början på. Senast nu i mitten av mars presenterade en enad bransch en gemensam vision för Sveriges transportsystem 2050, första steget på en spännande resa för svensk järnväg.

- Det är bra att vi som bransch är överens om vad som ska göras. Nästa steg är att få det gjort, och dessa första steg på vår gemensamma färdplan kommer att presenteras och diskuteras i Almedalen i sommar, avslöjar Kristoffer Tamsons, ordförande i JBS.

- När vi summerade resultaten från Almedalen, kunde vi inte annat än konstatera att Train & Rail var en succé också där, berättar Monika Johannesen.

- Vi är otroligt glada att både premiären av mässan och eventet i Almedalen blev så bra. Vi längtar redan till sommarens evenemang och tills nästa mässa öppnar portarna 6–8 maj 2025, säger Anne Geitmann.

Och i år blir startfältet på Samhällsbyggararenan ännu bredare med Tågföretagen.

- Det är nu vi går från ord till handling. Under våren arbetar vi med en konkret färdplan som tydligt kommer visa på värdet av järnvägssystemets strategiska roll i samhället. Det ser jag fram emot att diskutera i Almedalen, säger Gustaf Engstrand, näringspolitisk chef Tågföretagen.

Om Train & Rail
Train & Rail arrangeras av Stockholmsmässan och Swedtrain i samarbete med Järnvägsentreprenörerna, Tågföretagen, spårvagnsstäderna, Svensk kollektivtrafik, Swerig och NJS – Forum för Nordiskt Järnvägs Samarbete. Train & Rail är tillbaka år 2025.